به گزارش روز سه شنبه اگزیم نیوز، «علی رضایی» در گفت وگویی، در مورد انتشار بدهکاران بانکی و بهویژه ابر بدهکاران، اظهار داشت: طبق قوانین جاری کشور و تاکید رئیسجمهوری و وزیر اقتصاد، در راستای شفافسازی، بانکها موظف هستند اسامی تسهیلات گیرندگان کلان و ابر بدهکاران بانکی را اعلام کنند.
وی افزود: آنهایی که تسهیلات با ارقام بالا با سود پایین دریافت کردهاند و خدمتی به کشور نکردهاند و بهطور کلی از این تسهیلات برای کارآفرینی یا رشد تولید استفاده نکردند و صرفاً به دنبال تامین منافع شخصی خود بودند، باید به تفکیک شناسایی و به مردم معرفی شوند.
چرا فردی برای دریافت ۱۰ میلیون باید کلی در رفتوآمد باشد اما...
این نماینده مجلس با طرح این سؤال که چرا همه مردم کشور نمیتوانند از این تسهیلات بانکی برخوردار شوند، گفت: چرا فردی در کشور برای دریافت ۱۰ میلیون تومان وام ضروری آنقدر باید در حال رفتوآمد باشد و به خاطر سختگیریهای بسیار بانکها، نهایتاً از دریافت وام پشیمان شود، اما برخی افراد بهراحتی بین ۲۰ تا ۱۰۰ میلیارد تومان وام دریافت میکنند، آنهم بدون ضامن یا با کمترین تضمین بازپرداخت تسهیلات که آن را نیز سالها پیش گرفتند و همچنان تسویه نمیکنند.
رضایی تاکید کرد: افرادی که تسهیلات بانکی بالا با سود پایین گرفتند و افرادی که این تسهیلات را به آنها پرداخت کردهاند، باید شناسایی و معرفی شوند تا نوعی بازدارندگی به همراه داشته باشد و حداقل، افرادی که دنبال سوءاستفاده هستند، نتوانند به این کار ادامه دهند. باید معلوم شود افرادی که تسهیلات بالا دریافت کردهاند، چگونه توانستند این وامها را بگیرند و چه افرادی و با چه هدفی این تسهیلات را به آنها پرداخت کردند.
امتناع برخی بانکها در معرفی ابر بدهکاران
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به مقاومت برخی بانکهای خصوصی در معرفی ابر بدهکاران خود، بیان کرد: برخی بانکها به دنبال سود و منافع خود هستند و به دنبال انجام وظیفه قانونی نیستند؛ با اینکه مسئولان کشور بارها تأکید کردهاند که بانکها در چارچوب وظایف قانونی خود، ابر بدهکاران را معرفی کنند تا ادامه ارائه تسهیلات به افراد بدحساب و سوءاستفاده کننده از شبکه بانکی خاتمه داده شود، اما این بانکها مقاومت میکنند که این کار به زبان اقتصاد کشور است.
این نماینده مجلس افزود: در کمیسیون اقتصادی مجلس نیز بحث بانکهای خصوصی مطرح و از این بانکها اعلام نارضایتی شده است، البته نه همه بانکهای خصوصی بلکه تعدادی از آنها که نمیخواهند روند قانونی ادامه داشته باشد. این بانکها با اینکه میدانند اعلام اسامی بدهکاران بزرگ اقدام خوبی است که موجب نظمبخشی به شبکه بانکی، و شفافیت اقتصاد کشور میشود و حتی یک فضای روانی مطلوب و نگرش مثبت در جامعه ایجاد میکند، اما در انجام این کار مقاومت میکنند.
رضایی با اشاره به آن دسته از افراد بدهکار که میگویند بدهی را تسویه میکنیم اما نام ما منتشر نشود، گفت: برخی ابر بدهکاران میگویند اسامی ما را اعلام نکنید و تسهیلات را برمیگردانیم، اما سؤال اینجاست که چرا ۱۰ سال قبل تسویه نکردید.
باید توجیه بانک برای تخصیص منابع و ارائه تسهیلات بالا اعلام شود
وی با بیان اینکه بانکها و مؤسسات اعتباری برای اطلاع عموم مکلف شدهاند، مشخصات تسهیلات گیرنده، توجیه بانک برای تخصیص منابع و مبلغ تسهیلات را اعلام کنند، افزود: برخی بانکها تاکنون از انتشار این اسامی خودداری کردهاند و یا در لیست بدهکاران بزرگ، اشارهای به جزئیات پرداخت تسهیلات و میزان بدهی نکردهاند که آنها هم باید در روزهای پیش رو اسامی بدهکاران بزرگ خود را منتشر کنند.
ایجاد شفافیت، ساماندهی وضعیت عرضه تسهیلات و برخورد با بدهکاران بانکی در اولویت کاری دولت سیزدهم قرار دارد؛ بهطوریکه به طوری که موضوع افشای لیست ابر بدهکاران بانکی نخستین بار توسط «سید احسان خاندوزی» وزیر امور اقتصادی و دارایی در ۲۳ آبان ۱۴۰۰ طرح شد و از بانک مرکزی درخواست کرد تا بانکها هر سه ماه اسامی بدهکاران بانکی را منتشر کنند.
وزیر اقتصاد همچنین خطاب به بانکها بر تسریع در اعلام فهرست بدهکاران بانکی تاکید کرده است و در این راستا برخی بانکها نیز انتشار اسامی بدهکاران خود را آغاز کردهاند.
رئیسجمهوری نیز در دیدار با مدیران عامل بانکها در بهمنماه سال ۱۴۰۰، بهصراحت اعلام کردند که بانکها باید بر بدحسابها سخت بگیرند و اسامی این بدهکاران را منتشر کنند.
انتشار اسامی ابر بدهکاران بانکی با تاکید و دستور رئیسجمهوری و تیم اقتصادی دولت سیزدهم از شنبه هفته جاری کلید خورد و بانکهای ملی، تجارت، رفاه کارگران، توسعه تعاون، توسعه صادرات، صادرات، پستبانک، صنعت و معدن، مسکن و کشاورزی اقدام به انتشار اسامی بدهکاران بانکی خود کردند. تاکنون اسامی بدهکاران بزرگ ۱۱ بانک دولتی به غیر از بانکهای قرضالحسنه مهر و توسعه تعاون اعلام شده است.
نظر شما